fredag 27 januari 2017

Besök på Educamässan - käynti Educamessuilla 2017


Det är gratis att delta, gå bara in på webben och skriv ut ett kort! Educamässan är öppen idag till kl 18 och imorgon till klockan 17. / HUOM! Educamessuihin voi osallistua ilmaiseksi - mene vaan verkkoon ja printtaa korttisi! Educamessut ovat avoinna tänään klo 18 ja huomenna klo 17 asti.

Idag var det dags för Educa 2017 mässan att öppna i Mässhallen i Helsingfors. Tiotals förläggare och föreningar samt läroanstalter gjorde pr för sin verksamhet och sina produkter. Jag deltog i egenskap av medlem av Suomen tietokirjalijat - Finlands fackboksförfattare, som lanserade sitt nya verk om lärobokens historia i Finland idag. Den intressanta och omfattande boken delas ut gratis på fackboksförfattarnas avdelning (se nedan!).


Finlands fackboksförfattare har publicerat ett nytt verk, om Finlands lärobokshistoria (på finska): Pirjo Hiidenmaa, Markku Löytönen & Helena Ruska (red.), OPPIKIRJA SUOMEA RAKENTAMASSA, Suomen tietokirjalijat: Helsinki 2017.

Schildts & Söderströms kunde stoltsera med en ny bok i historia för åk 7: I tiden. Vi gör revolution! (Bonäs & Ehnström-Backas). Den har kvinnor på pärmen och de finns med vilken sida man än slår upp i boken. Historikern Siv Fogelholm (f. Hoyer), som arbetar som förlagsredaktör med läromedel i historia, tycker att det är särskilt fint att vardagen lyfts fram i historien, inte enbart stormännen. Tack för en god diskussion: jag instämmer, äntligen - vi behövde detta! Vid sidan av denna nyutkomna bok har S&S även andra historieböcker och material, bland annat en bok för år 5-6 skriven av Maria Turtschaninoff (Tidspiraten). Värda att bekanta sig med!


Läroböcker i historia utgivna av S&S - det finns valfrihet för lärare!

Många museer presenterade sina pedagogiska produkter och bland annat Museoliittos - Finlands museiförbunds kulturarvspedagogiska portal verkade mycket intressant - det är en sorts portal för inlärningsmaterial på webben. Tyvärr saknas länkar till goda skolmaterial på svenska, som dem som Svenska litteratursällskapet i Finland producerat om 1918, krigsbarn etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar